Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Dolazi novi „visoki predstavnik“. Najviši stepen pravde i jednakosti što ga može dostići pravo sastoji se u tome da pomogne uspostavljanju jednakosti kriterija. Država je pravni poredak, to će reći legalna i apsolutna vlast. U BiH je prisutan pluralizam centara političkog odlučivanja koji otvara i nove mogućnosti uzurpacije moći, tim prije što su otvorene široke mogućnosti iskazivanja razlitičih interesa, koji traže i različite puteve i načine preferencije i zaštite. Društvo BiH trebalo bi uspostaviti sklad međurazličitim interesima i različitim segmentima sistema, a to se smatra jednom od temeljnih vrijednosti sistema.

Samo je tako moguće društveno koegzistiranje. Pravo je indikacija određenih društvenih odnosa, ali istovremeno i značajan oblikovni činilac tih odnosa. Ono pomaže oblikovanju posredno i neposredno; posredno, razvijanjem političke kulture (vaspitno-obrazovna i pedagoška funkcija), a neposredno, svojom organizacijsko-regulativnom funkcijom. U tim svojim društvenim funkcijama pravo je oblik posredovanja razlitičih društvenih međuljudksih i konfikata i sukoba interesa. U svakom je političkom društvu, pa tako i u Bosni i Hercegovini nužna „organizacija slobode“. Ona podrazumijeva slobodu organizacije. Sloboda organizacije podrazumijeva konsenzus, inače se pretvara u svoju suprotnost.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.