Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

BiH, kao i drugi, mora se pozicionirati na međunarodnom tržištu znanja, ideja, roba, kapitala i svega ostaloga. Jedna od egzistencijalnih prijetnji daljem razvoju globalne „multilateralne konkurencije”, u narednom periodu, mogla bi biti široka inklinacija ka populističkom modelu javne politike, što bi moglo obesmisliti svaki zahtjev za stvaranjem transparentne i odgovorne vlade od povjerenja i kredibilnosti, koja bi mogla uspješno koordinisati novu strukturu promjena koja je na vidiku.

U uslovima kada se teško mogu očekivati društvene promjene, koje ne isključuju masovno nasilje kako u razvijenom demokratskom svijetu tako i u perifernim zajednicama, ovakav model javne politike mogao bi voditi izostanku svake odgovornosti populističke vlasti. Ono što je zajedničko za „savremene“ populiste, a takvih je puno u BiH, jeste promjena institucija vlasti putem demokratskih izbora, da bi se potom na „demokratski“ način uklonila sva institucionalna demokratska ograničenja njihovog vladanja (slobodni mediji, politička opozicija, institucionalne zaštite manjina i pojedinca).

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.