Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Život kao proces sastavljen od biologije, socijalnog ambijenta, psihologije, antropologije zapravo je igra u kojem čovjek traga za vlastitim opstankom, bilo u biološkom, egzistencijalnom ili profesionalnom. U toj igri stalni su utjecaji koji dolaze iz socijalnog ambijenta, praćeni različitim psihološkim momentima. Koliko je čovjek uistinu sposoban procesuirati i odbraniti se od svih tih silnih pritisaka i ostati u sustavu normalnih vrijednosti?

Bojim se da nam odgovor na ovo pitanje pruža upravo bosanskohercegovačka statistika odlaska mladih, radno sposobnih intelektualaca zbog svojih kritičkih misli, znastvenika čiji radovi su devalvirani i zabranjeni u javnosti. Ostaju zapravo oni koji su dio svih tih igara, oni koji su zaronili u tamu obavještajnih, hibridnih, kontraobavještajnih, ali i oni koji su dio kriminalnih hobotnica. Zapravo moguće je kod ovih što ostaju napraviti dodatnu klasifikaciju, na one istinske ljude čiji rad se temelji na stručnim vrijednostima i za ime države, a ne partokratije, oportunizma i korupcije, odnosno politike, političari i naravno treću grupu čine oni koji smatraju da su istinski savjetnici ovim drugim. Kod ove druge i treće grupe odvija se priča o utjecajima, kriminalitetu i zapravo neprestana borba podmetanja. I jedni i drugi imaju samo jedan interes, a to je tko će biti prvi, moćniji, i naravno tko će ostvariti više benefita.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.