Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Što je, ili, ko je intelektualac, odnosno, kako da odredimo pojam intelektualca? Francuski filozof Žan Pol Sartr, govoreći o razlici između naučnika i intelektualca, kaže „da se neće nazvati `intelektualcem` naučnici koji rade na cijepanju atoma da bi usavršili oružje za atomski rat: to su naučnici i ništa drugo.

Ali, ako se oni, zastrašeni destruktivnom snagom oružja čije proizvođenje oni omogućuju, ujedine i potpišu manifest protiv upotrebe atomske bombe, oni postaju intelektualci. Zaista: oni izlaze iz svog domena. Proizvesti bombu je jedno, a suditi o njenoj primjeni je drugo; oni zloupotrebljavaju svoju slavu i kompetencije koje su im priznate da bi razžestili javno mnijenje maskirajući tim nesavladljiv ponor koji dijeli njihovo naučno znanje od političke procjene koju oni donose polazeći od drugih principa o oružju; oni ne osuđuju upotrebu atomske bombe da bi konstatovali tehničke nesavršenosti nego u ime sistema eminentno spornih vrijednosti koji za vrhovnu normu uzima ljudski život“. Dakle, kao što se vidi, intelektualci imaju ne samo svijest, već i savjest o predmetu svoga mišljenja.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.