Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Upotreba političkih simbola jeste jedna od najvažnijih tehnika političke kontrole, emocionalnog pridobijanja građanske poslušnosti i lojalnosti širih slojeva pripadnika zajednice Simboli pokrivaju cjelokupno polje ljudskog života i djelovanja.

Oni su oblik organizovanja, doživljavanja i izražavanja subjektivne i objektivne realnosti, nesvjesnog i svjesnog, imaginativnog i racionalnog, psihičkog i socijalnog domena egzistencije. Politika duboko usađuje vlastite simbole u svako društvo,pa i u Bosnu i Hercegovinu, crpeći ih iz arhetipskih kulturnih obrazaca, kao i iz političke tradicije. Njima se izražava volja političke zajednice i uspostavljaju i utvrđuju norme,stavovi i vjerovanja. Uloga simbola u političkom životu je dvostruka:oni izražavaju osnovne postulate i vrijednosti političkog režima, ali i utiču, podstičući članove zajednice da ih prihvate. „Simboli su otvoreni, heterogeni, višeznačni. Doživljavaju se i znače različito u različitim kulturama.

 

Za čitav tekst, kliknite ovdje.