Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Problem komunikacije u Bosni i Hercegovini (BiH) na relaciji patrioti i izdajnici negativno se reflektuije protiv interesa svih naroda i građana. Ova tema je refleksija na jedno političko, istorijsko kulturno stanje u Republici Srpskoj, BiH i regionu. Njeno centralno pitanje tiče se odnosa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u Republici Srpskoj, BiH i regionu. Tema i pitanje kao da nam kaže da je naša sadašnjost razapeta između dva pola: onoga što više nije, i onoga što još nije, a što bismo htjeli da bude. Sadašnjost u kojoj živimo u Bosni i Hercegovini je nestabilna; ona je značajno uslovljena nekim uznemirujućim posebnostima koje dolaze najviše iz prošlosti ali i sadašnje neodgovornosti i nesnalaženja političkih elita. Komunikacija političkih elita sa vrijednosnim stavovima ko su patriote, a ko su izdajnici, nije dobra, ona vodi u podjele, konflikte, varanja, a ne stvaranja, to je antikomunikacija- siguran put u nestabilnostpolitičko, ekonomsko, kulturno, socijalno, moralno i svako drugo propadanje. Političare treba staviti pod reflektore i od njih zahtijevati odgovornost, civilizovanu političku kulturu, dijalog, toleranciju, etničko pomirenje i maksimalan moralni preporod u izvršavanju svih poslova i zadataka.

To je bitan uslov za opšte dobro, mir, stabilnost, demokratiju, pravnu državu i borbu protiv kleptokratije (korupcije i kriminala). To je i brana da mladi ljudi ostaju u Bosni i Hercegovini i da nam oni kao obećani giganti ne postanu migranti. Kroz javne debate o svim naprijed navedenim pitanjima treba stvarati javno mišljenje o potrebi vraćanja pozitivnim ljudskim vrijednostima, morala, istine, poštenja, pravde, odgovornosti, a suprotstaviti se političkoj korupciji i krvoločnoj borbi za vlast i zloupotrebe. Neka to bude i treba da jest stalna obaveza svih u Bosni i Hercegovini, kao intelektualaca, a u to su se intelektualci zakleli kada su postali „intelektualci“. Političke elite treba staviti pod kontrolu čovječnih moralnih reflektora.Neke od njih treba propustiti kroz moralnu veš mašinu.

Za čitav Pogled, kliknite ovdje.