Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Dragi prijatelji, drage kolege, ljubitelji pisane riječi,

Narastanje agresivne autoritarne populističke retorike i velika pandemija coronavirusa, koja mutira iz dana u dan u nove pandemije, uvela nas je u zonu velike neizvjesnosti, straha, siromaštva i zastoja. Niko više nikom ne vjeruje. Niko više nikog ne sluša. Godine koje preživljavamo su godine bijesa i buke,  tišine i straha. Ljudi više ne vjeruju državi koja  nije sposobna ili nije voljna efektno odgovoriti političkom haosu, organizovanom kriminalu, birokratskom nepotizmu, našem siromaštvu i beznađu. Država ne vjeruje svojim građanima, koje sve više posmatra svojim „neprijateljima“, a ne svojim građanima, koji zbog toga sve više osjećaju nemoć i ljutnju prema njoj. Preživljavamo vrijeme demagogije u kojem najobrazovaniji i najmudriji ćute, dok osioni, bogati i nedorasli galame i vladaju.

S druge strane, globalne strukturalne promjene dovele su do velikog napretka u tehnološkim inovacijama što je dovelo do povećanja globalne tehnološke povezanosti i fascinantne međuzavisnosti čovječanstva. Povećanje dostupnosti velikim skupovima podataka, poboljšanje u računarskoj snazi, robusniji i fleksibilniji algoritmi mašinskog učenja i dostupnost bibliotekama otvorenog koda, definitivno mijenjaju prirodu našeg preživljavanja u 21 stoljeću. Nove tehnologije kroz poticanje sposobnosti za bržu obradu i prenos informacija i podataka, stvaraju nove odnose između države, društva i tržišta, što stubokom mijenja odnose između države i pojedinca, čije će preživljavanje sve više dolaziti u sam fokus budućnosti čovječanstva.