Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

srenfrderu

Breadcrumbs

Пандемија корона-вируса изазвала је повећану бригу о менталном здрављу, посебно у пост-ковид фази третирања посљедица на психо-физичком нивоу личности. Сходно томе, повећао се и број медијских написа односно информативних портала са препорукама ношења терета анксиозности и депресије, као савремених пратилаца свакодневног стресног живота (младих) људи.

S pravom možemo reći da se u međunarodnim odnosima sve odvija po diktatu moćnijeg i drskijeg, odnosno po mjeri i imperijalnim zahtjevima globalnog gospodara.U svijetu vlada pravo jačeg, dirigovana istina i pravda, a moral i pravo se potiskuju i jednostrano tumače i primjenjuju onako kako zahtijevaju centri vojne, ekonomske i političke moći. Daleko brojniji i siromašniji dio svijeta, pogotovo male, nerazvijene i siromašne zemlje, uslovljavanjem, pritiscima, a negdje čak i „dobrovoljno“ pristaju na ropstvo, poniženje, ucjene i ispunjavanje zahtjeva koje postavlja „međunarodna zajednica“ i njene organizacije i institucije, koje vremenom gube na autoritetu.

Obrasci kulturnog dijaloga, demokratije i tolerancije su civilizacijska dostignuća i označavaju etičke zahtjeve za uzdržanost, uvažavanje svih strana, dužnost poštovanja dogovorenih pravila i ideja sa ciljem da su svi ljudi jednaki. Osnovno je pravilo da se ne narušavaju ljudska prava slobode i demokratija, te da se prema drugima ponašamo onako kako želimo da se oni ponašaju prema nama.