Evropski Defendologija Centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja.

 

Partneri

Breadcrumbs

“Pametni politički lideri odavno su shvatili da vrijednosti mogu stvoriti moć. Ako mogu da te motivišem da želiš ono što ja želim, neću morati da te prisiljavam da radiš ono što ne želiš. Ako zemlja predstavlja vrijednosti koje drugi smatraju privlačnim, može uštedjeti na korištenju štapa i šargarepe”. (Joseph S. Nye, jr.) Prije 40 godina buktao je „hladni rat“ između Zapada i Istoka (između USA i Sovjetskog Saveza) koji je svakog momenta prijetio da preraste u nuklearnu katastrofu koja je prijetila da vrati čovječanstvo u kameno doba.

Praksa i teorija najčešće se pita..., zašto građani teško se odlučuju da prijave nasilje u porodici? Obrazloženja su različita. Nasilje u porodici veliki je porodični i društveni problem , kao što mu i samo ime kaže, odvija se u krugu porodice koja predstavlja osnovu svakog društva, jer se u njoj ostvaruju reproduktivna, vaspitna, biološka, ekonomska i socijalna funkcija i kao takva predstavlja osnovu za pravilan razvoj pojedinca, grupe, međuljudskih relacija i odnosa, čime ostvaruje odgovarajući uticaj na dalji razvoj društva.